Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Μαύρο: γρήγορη ζύμωση

Μετά από πέντε ημέρες το ειδικό βάρος είναι ήδη 1.00 που σημαίνει πως η ζύμωση γινεται πολύ γρήγορα το πιο πιθανόν να αφείλεται στη μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύχθηκε στον μούστο όσο ήταν με τα στέμφυλα γιατί βαρέθηκα να τα ανακατεύω συχνά και δυνατά ώστε να παίρνει αέρα ο μούστος.και επίσης  η μουστόλη(*) να μην ανακατεύθηκε σε όλο το σώμα του μούστου να "κάθισε" στα στέμφυλα?

Αρα με κάποιο τρόπο τα στέμφυλα να βρίσκονται κάτω απο την επιφάνεια του μούστου όσο περισσότερο γίνεται. 
(εναλλακτικά  τραβάω μούστο απο την κάνουλα και  περιχύω τα στέμφυλα...?)

(*) η μουστόλη ήταν αντίστοιχη με το βάρος των σταφυλιών και όχι του μούστου που θα προκύψει
400 κιλά σταφύλια περίπου 300 κιλά μούστος
έριξα 4 μουστόλες και όχι 3.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου