Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Τρύγος 31.08.2014

2014 όψιμη χρονιά
Τρύγος: Κυριακή απόγευμα από τις 17.00 τελειώσαμε στις 21.00 με πολύ ζόρι...
Κώστας, Λάμπρος, Ελένη, τα μωρά μας: Μαργαρίτα και Χριστίνα και ο Γιάννης φωτορεπόρτερ

16.00 πήραμε 6 τελάρα 121 κιλά από το συνεταιρισμό τσαούση
αρκετά καλό, μαζί με τα λιγότερα από 4 τελάρα δικά μας (όχι τόσο ώριμα)
βγήκε 11.5 βαθμούς οκ τ' αφήνω ως έχει περίπου 110 κιλά μούστος.

τρυγήσαμε  νωρίς ΠΆΛΙ ( εν γνώσει μας) για δύο λόγους:
1) αύριο αρχίζει δουλειά... και 2) οι προγνώσεις λένε για βροχές Δευτέρα και Τρίτη καταιγίδες!!!
απολογισμός εκτός από τα άσπρα
Μαυροδάφνη 15 τελάρα και 2 σκάρτα σιράχ ... και αρκετά άγουρα μάλιστα, σκέφτηκα να τα πετάξω! τα έβαλα όμως... Βαθμοί? σκάρτοι 11 πρόσθεσα 4 κιλά ζάχαρη συνήθεια πια....
είμαστε λιώμα
αλλά ικανοποιημένοι άλλωστε η χρονιά ήταν δύσκολη από άποψη καιρού, πάλι καλά...
τώρα να πάει καλά η ζύμωση αύριο θα παραλάβω και το πρώτο δοχείο μου ΙΝΟΧ
300 λίτρα ουφ πάω νάνι...




Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Η βροχή χθές ήταν η χαριστική βολή?

πρώτη χρονιά από το '06 που φύτεψα είναι τόσο ανάποδος ο καιρός
Μάιος και Ιούνιος  λες ΟΚ  πάει στο διάολο, με μια ψεκαστήρα στον ώμο να μη χρειαστεί να πέσεις
στα σκληρά... όμως 15 Ιουλίου να κάνει τέτοιο χαλασμό απίστευτο....
σήμερα το πρωί στις 6.15 πήγα να ρίξω απλώς λίγο σκόνη (μυρωδιά που λέμε) θειοχαλκίνης, με τέτοιο καιρό παίζει και χολέρα (ωίδιο) αλλά και περονόσπορος, παρόλο που έχουν γυαλίσει οι ρόγες (ράγες:)) φοβάμαι... όμως είχε τέτοια υγρασία, λάσπες ... που λέω και αύριο το πρωί ως τελευταία επ'εμβαση να ρίξω ακόμα λίγο θειάφι με προσοχή για εγκαύματα (χαμηλά, όχι πάνω στα φύλα) ευτυχώς η θερμοκρασία και αύριο δεν θα περάσει τους 30 βαθμούς. άρα οκ και θα "δουλέψει¨το θειάφι και δεν θα κάνει ζημιά...
Τα δίκτυα μια χαρά και εφέτος...


Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Θερινό κλάδεμα (Κορφολόγημα)


Χθές 12.05.2014
το κορφολόγησα έχει αρχίσει να ανθίζει πλέον σε μερικά ελάχιστα κλίματα είδα σε ένα δύο φύλα κηλίδες περονόσπορο πρωί πρωί σήμερα του έριξα ένα καλό ράντισμα με υγρό χαλκό και θειάφι
ελπίζω όλα να πάνε καλά....

Να ρωτήσω αν υπάρχει βρέξιμο κάλιο σε αρκετά κλίματα εμφανίστηκε αυτό με το κοκκίνισμα των φύλων...

Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Διβόλισμα (Γιώργης Παπαδάκης)

3η Μαΐου 2014 Σάββατο

Επειδή με τις συνεχόμενες βροχές, όλο σχεδόν τον Απρίλη, το αμπέλι χορτάριασε, προ χθες το πέρασα προσεκτικά με την φρέζα μόνο για να καταστρέψω τα χόρτα.

Κοντά στις ρίζες θα το καθαρίσω με τα χέρια, αφού στεγνώσει για τα καλά,  να μην πατάω στο φρεσκοσκαμένο... και ίσως το κουρουπώσω ταυτόχρονα.

Καρπόδεση: 
Έχω κάνει μερικώς βλαστολόγημα, όχι άγριο εφέτος, για να το κλαδέψω όσο πιο όμορφα του χρόνου.

Ρισκάρω το κορφολόγημα (σε σχέση με τους αέρηδες) να το κάνω όσο γίνεται πιο σωστά χρονικά δηλαδή λίγο πριν ή και μετά την άνθηση... (δύο ή και τρεις κόμποι πάνω από το τελευταίο τσαμπί)

Τα προηγούμενα χρόνια πολλά σταφύλια παρουσιάζουν ρόγες που έμειναν πράσινες και μικρές (σαν σκάγι) αυτό λένε καρπόδεση;;; που φταέι το σωστό ξεφύλλισμα και κορφολόγημα....έτσι  θα κάνω και ξεφύλλισμα (αφαίρεση φύλων κάτω από το πρώτο τσαμπί)   για πρώτη φορά εφέτος!!! ίσως φταίει στην καρπόδεση; θα δείξει  ...

4η Μαΐου 2014 Κυριακή

Έγινε το καθάρισμα γύρω από τις ρίζες
Σήμερα

χθες




Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Μαύρο: γρήγορη ζύμωση

Μετά από πέντε ημέρες το ειδικό βάρος είναι ήδη 1.00 που σημαίνει πως η ζύμωση γινεται πολύ γρήγορα το πιο πιθανόν να αφείλεται στη μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύχθηκε στον μούστο όσο ήταν με τα στέμφυλα γιατί βαρέθηκα να τα ανακατεύω συχνά και δυνατά ώστε να παίρνει αέρα ο μούστος.και επίσης  η μουστόλη(*) να μην ανακατεύθηκε σε όλο το σώμα του μούστου να "κάθισε" στα στέμφυλα?

Αρα με κάποιο τρόπο τα στέμφυλα να βρίσκονται κάτω απο την επιφάνεια του μούστου όσο περισσότερο γίνεται. 
(εναλλακτικά  τραβάω μούστο απο την κάνουλα και  περιχύω τα στέμφυλα...?)

(*) η μουστόλη ήταν αντίστοιχη με το βάρος των σταφυλιών και όχι του μούστου που θα προκύψει
400 κιλά σταφύλια περίπου 300 κιλά μούστος
έριξα 4 μουστόλες και όχι 3.



Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Μουστόλη 1,2

Από πέρυσι αποφάσισα να χρησιμοποιώ τις παστίλιες Μουστόλη 1,2 και Οινόλη
πέρυσι είχα καλά αποτελέσματα
φέτο στον κάδο της μαυροδάφνης έριξα 4(*) παστίλιες μόλις τέλειωσα το πάτημα το Νο 1
και το απόγευμα το Νο 2...

την Κυριακή 25.08/2013 μετά από 3 ολόκληρα εικοσιτετράωρα
λέω να στύψω... να δούμε που θα την χωρέσω...:)

Το λευκό είναι ήδη και βράζει...  κρατάω κάπως την θερμοκρασία σταθερή (χαμηλά) με παραδοσιακούς τρόπους :)


(*) υπολογίζοντας με το βάρος των σταφυλιών περίπου 420 κιλά.

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Προετοιμασία για το κρασί

Λευκό
Αγόρασα 85 κιλά ρομπόλα (1.05€) από Συνεταιρισμό
Ελπίζω το απόγευμα να μαζέψω περίπου 40(*)  κιλά δικά μου
(Βοστιλίδι, τσαούσι, άγριο, ροδίτης, σταφιδιασμένο μοσχάτο και μοσχατέλα υπέροχη φέτο)
... συνέχεια 22/08/2013
(*) τελικά μάζεψα  80 κιλά!!!  (4 τελάρα) όλα αυτά, για να δούμε τι θα προκύψει!!!
όσον αφορά τους βαθμούς βγήκε 12 Βαθμοί Baume το άφησα όπως είναι.
...
Μαύρο
Και η μαυροδάφνη!!! 18 τελάρα!!! και πρώτη φορά έδωσε και το σιράχ περίπου 2 τελάρα
δηλαδή η παραγωγή διπλασιάστηκε από πέρυσι  με το παραπάνω!!! όμως
όσον αφορά τους βαθμούς βιάστηκα λίγο, παρόλο που η δοκιμή πριν δυό μέρες έδειξε 12 βαθμούς   στο τελικό βγήκε σκάρτα 12 (11.6 με το δικό μου μουστόμετρο)  

Παρατηρήσεις!!!
1) να τρυγώ εφόσον η δοκιμή δείξει 12.5!!!!!!!!!!!!!!!!.... (***)
2) γερό και συχνό ανακάτεμα ώστε τα στέμφυλα να σκεπάζονται από τον μούστο για να μην αναπτύσεται μεγάλη θερμοκρασία όσο συνυπάρχουν στον κάδο.
3) να αφαιρώ τα κοτσάνια όσο είναι δυνατόν.... από τον κάδο ή και από πρίν? (διαχωριστήρα)




Αν προκύψει κάπου 300 κιλά μούστος λέω να προσθέσω 5 κιλά ζάχαρη να το βοηθήσω λίγο.

(***)  προσοχή στο εξής:

                                                 Διόρθωση μέτρησης λόγω θερμοκρασίας

Πρέπει να τονιστεί , κάτι που σχεδόν στο σύνολο των ερασιτεχνών οινοποιών αγνοείται, ότι η πυκνότητα των υγρών επηρεάζεται από την θερμοκρασία. Γι’ αυτό η κλίμακα των μπωμομέτρων έχει δημιουργηθεί σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία, συνήθως στους 20 βαθμούς Κελσίου. Αν το δείγμα μας έχει διαφορετική θερμοκρασία τότε θα πρέπει να γίνει διόρθωση της μέτρηση ως προς την θερμοκρασία με την χρήση ενός μαθηματικού τύπου. Πρακτικά για κάθε βαθμό Κελσίου πάνω από τους 20 προσθέτουμε 0,05 βαθμούς Baume στην ένδειξη του οργάνου ενώ κάτω από τους 20 αφαιρούμε 0,05 βαθμούς Baume στην ένδειξη του οργάνου. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγουμε να κάνουμε μετρήσεις όταν η διαφορά θερμοκρασιών είναι πολύ μεγάλη π.χ. θερμοκρασία δείγματος πάνω από τους 30 βαθμούς